Het kabinet-Biesheuvel I (KVP, ARP, CHU, VVD en DS’70) was van korte duur. Het viel al na ruim een jaar. De samenwerking binnen het kabinet was alles behalve optimaal. Vooral nieuwkomer DS’70 bleek een weinig coöperatieve partner, maar ook de premier speelde een weinig verbindende rol. Het kabinet viel in de zomer van 1972. Men was het niet eens geworden over de mate van bezuinigingen met het oog op de inflatiebestrijding. Ook het al dan niet invoeren van een loonstop bleek een twistpunt.

Parlementaire geschiedenis schreef Biesheuvel I vooral in februari 1972. Na ongewoon emotionele debatten in zowel de samenleving als volksvertegenwoordiging, moest het de voorgenomen vrijlating van de laatste drie Duitse oorlogsmisdadigers (“de Drie van Breda”) uiteindelijk afblazen.

Premier Biesheuvel en minister Van Agt tijdens het debat in de Tweede Kamer over de vrijlaten van de Drie van Breda, 29 februari 1972. Foto: Bert Verhoeff, Nationaal Archief / Anefo. Kabinet-Biesheuvel I.

Premier Biesheuvel en minister Van Agt tijdens het debat in de Tweede Kamer over de vrijlating van de Drie van Breda, 29 februari 1972. Foto: Bert Verhoeff, Nationaal Archief / Anefo.

Lees meer over kabinet-Biesheuvel I op Parlement.com

Het regeerakkoord van kabinet-Biesheuvel I