Kabinetten-Marijnen, -Cals en -Zijlstra (1963-1967)

Parlementaire geschiedenis van Nederland na 1945, deel 8.

“Rondom de Nacht van Schmelzer.”

Peter van der Heiden en Alexander van Kessel (red.)

Rondom de nacht van Schmelzer

Rondom de Nacht van Schmelzer beschrijft een van de roerigste perioden in de Nederlandse politieke geschiedenis: 1963-1967, de jaren van ontzuiling en afnemend overheidsgezag. Nederland kende gedurende deze periode drie kabinetten van uiteenlopende signatuur.

Op basis van de verkiezingsuitslag van mei 1963 werden maar liefst drie kabinetten geformeerd. Allereerst het confessioneel-liberale kabinet-Marijnen (KVP, ARP, CHU en VVD), dat in 1965 struikelde over de Omroepwet. Daarop vormden KVP, ARP en PvdA het ambitieuze kabinet-Cals, dat in het najaar van 1966 viel tijdens de beruchte Nacht van Schmelzer. Het interimkabinet-Zijlstra (KVP/ARP) maakte de tijd vol tot de verkiezingen van februari 1967.

Aantreden van het kabinet-Zijlstra.

Protestmars door de hoofdstad vanwege woningnood op 7 mei 1966.

Door de groeiende welvaart veranderde Nederland in deze jaren op vele fronten. ‘Den Haag’ bouwde de verzorgingsstaat uit, bestreed de woningnood en maakte het hoger onderwijs voor grotere groepen toegankelijk. Tegelijk droeg de beginnende ontzuiling bij aan een afname van het overheidsgezag. De rookbom bij het huwelijk van Beatrix en Claus, in maart 1966, was ook gericht tegen de politieke ‘regenten’. Rondom de Nacht van Schmelzer geeft een scherp beeld van het veranderende politieke klimaat in een woelige samenleving.

Over dit deel:
ISBN 978 94 6105 3626
614 p, gebonden met stofomslag, geïllustreerd
Amsterdam: Boom, 2013.

Rondom de nacht van Schmelzer
Rondom de nacht van Schmelzer